Grafika, kresba

TOPlist

Pastelek je spousta druhů, pokusím se vám některé druhy přiblížit, aby jste si při nákupu věděli rady. Pastelky se prodávají nejčastěji v balení po 6, 12, 18, 24, 36, 48 a 72 kusech. Některé kvalitnější pastelky se dají koupit i jednotlivě, zde ale musíte počítat s vyšší cenou...

 

Dětské pastelky:

Dají se sehnat v každém papírnictví za nízkou cenu. Pro začátečníky bohatě stačí, pokud začínáte, tak nemá smysl kupovat nějaké drahé umělecké pastelky. Ovšem některé dětské pastelky nestojí za nic. Pokusím se vám, sem dát nějaké druhy, které jsou dobré a pěkně se s nimi kreslí.

Pastelky Color Peps
Velice kvalitní pastelky od firmy Maped, používá je spousta lidí. Jsou dostupné skoro v každém papírnictví. Jsou trojhranné a velice pěkně zpracované.



Specialitou jsou výrazné pastelky Color Peps Fluo.




Pastelky Herlitz
Pastelky od firmy Herlitz jsou velice shodné s pastelkami od Maped, Color Peps. Když jsem si je koupil tak jsem myslel, že jsou to Color Pepsy jsou si hodně podobné.




Pastelky Conté (nelámavé)
Velice kvalitní Francouzské pastelky, jsou nelámavé, takže nejsou ani tak dřevěné, je to spíš tako zvláštní hmota. Kreslí se s nimi krásně, nezanechávají žádnou zrnitost. Dostal jsem je když jsem byl malý a zůstali mi do teď, ale koukal jsem na internetu a tyto pastelky se ještě v některých obchodech dají sehnat.





Pastelky Bic Kids Tropicolors 2 (nelámavé)
Tyto pastelky jsou také Francouzské. Je to úplně to samé jako předchozí pastelky Conté. Velice dobře se s nimi kreslí. Nedávno se mi podařilo koupit balení s 24Ks.




Pastelky vysouvací Koh-i-Noor
Také dobrou variantou jsou vysouvací pastelky od Koh-i-Nooru. U těchto pastelek si však musíte dát pozor, jestli jsou dostatečně ostré, protože když nejsou dělají na papíře strašnou zrnitost.





Pastelky Marco superb writer
Tyto pastelky jsem koupil v jednom velkém obchodě už nevím jakém, myslím, že Penny market, nebo Lidl, ale měli je tam jen chvíli. Teď lituji, že jsem si jich nekoupil víc a větší balení. Jsou špičkové, je to něco mezi Color Peps a Tropicolors2. Pokud je někde uvidíte, neváhejte.





Pastelky Faber Castell
Německé pastelky, také nejsou k zahození, pěkně se s nimi kreslí. Stojí za to je koupit už jen kvůli tomu, že se dají koupit v balení 48Ks. Je tam spousta odstínů.




Pastelky Adel Black Line
Turecké pastelky. Někdo si může myslet, že jsou k ničemu, ale tomu tak není. Jsou stejně dobré jako všechny předešlé.

 

Umělecké pastelky:

Pokud chcete něco lepšího a hlavně dražšího, tak si kupte umělecké pastelky. S těmito pastelkami nemám žádné zkušenosti, ale něco vím. Můžete si koupit umělecké pastelky od Koh-i-Nooru Polycolor. Nebo můžete sáhnout po ještě dražších a kvalitnějších LYRA Rembrandt, DERWENT, Faber Castell.

Akvarelové pastelky:

Akvarelové pastelky jsou ty, co se dají roztírat vodou. Jsou to například Koh-i-Noor Modeluz. S pastelkami se musí zacházet jinak než s ostatními, nebo normálně jako se všemi ostatními. Pokud chcete využít roztírání vodou, tak nakreslíte nějaký obrázek a vytvoříte na něm jen tmavé stíny, vezmete vodu štětec a stíny rozmíváte vodou, tímto způsobem vytvoříte různé světlosti a stíny. Já mám tyto pastelky od firmy Faber Castell 6Ks, byli velice drahé, ale jsou opravdu kvalitní, jejich povrch je pokryt gumovými tečkami, které brání klouzání. Jsou prostě dobré.

Komentáře  

0 # Berenika 2013-05-24 15:48
Děkuju za zajímavý článek. Jsem ráda, že jsem si ho přečetla. Koukala jsem i na test pastelek, který postovala Eva.

Jen mě trošku teda upřímně mrzí, že jsou ceny jaké jsou. Na mě je teda většina pastelek dneska už relativně předražené zboží a kupovat nějaké extra kvalitní mi přijde i zbytečné, když to děcka do několika hodin zlomí.
Doporučuju se někdy podívat dovnitř té pastelky, jak je tam ta tuha zlámaná a zmrvená. To já jsem upřímně teda hleděla, až mi málem oči z důlků vypadly. Kupuju teď potřeby pro děti přes kámošku, co pracuje ve školce a oni objednávají u www.sevt.cz/ SEVTu, kde mě to teda vyjde levněji. Ale jinak bych drahé pastelky asi nekupovala... nevyplatí se to. Možná pro starší děti.
0 # Ema 2013-01-15 16:37
Bezva užitečný článek a v podstatě potvrzuje náš test pastelek (některé z uvedených jsou tam zařazené) vytvarne-potreby.webnode.cz/.. ./.

You have no rights to post comments

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací