Grafika, kresba

TOPlist

Jistě to všichni znáte, vyfotíte nějakou pěknou fotografii, nebo vytvoříte vektorovou grafiku. Dáte si práci s popsáním klíčovými slovy, vybráním vhodného názvu a zařazením do kategorií a pak už jen fotografii odešlete fotobance na schválení. Někdy ovšem přijde nemilé překvapení v podobě neschválení. Pro většinu fotografů a grafiků je to konec a již se s tím dále nezabývají, ale to je chyba. Pokud si za danou prací stojíte a argumenty pro neschválení vám přijdou nesmyslné, měly by jste se pokusit znovu, vždyť právě daná práce vám může na fotobance něco vydělat...

 

Něco podobného se stalo i mě. Bylo to minulý rok před Vánocemi. Na téma Vánoc a Nového roku mi přišlo celkem dost nápadů na vektorovou grafiku, že jsem je ani nestihl všechny zpracovat.

Jedna práce se ovšem fotobance Fotolia nějak nelíbila. Po odeslání mi během, snad hodiny přišel e-mail, že danou ilustraci zamítají, ovšem jejich argumenty mi přišli nějaké zvláštní...

Jednalo se o tuto ilustraci:

Je to taková blbůstka, ale byl jsem celkem rád, že mě něco takového napadlo a měl jsem z ilustrace celkem radost. Proto si asi umíte představit, jak jsem se cítil, když mi tuto ilustraci ve Fotolii zamítli. V tu chvíli jsem to nechal být, ale celý den jsem nad tím přemýšlel.

Jejich argumenty pro zamítnutí byly následující:

The file contains non-vector elements
All your vectors designs must be vectorized (including fonts and textures). Vectors automatically generated from photographs are forbidden.

Background
Even if the background is white, you still must add a background layer. Objects without backgrounds will not be accepted.

Composition Problem
- curves must be designed with the curve tool
- gaps must not show between different elements (elements within the vector must form together properly)

Effects problems
Effects such as transparency and gradations must be managed with caution. Please make sure the effects you use are compatible with all vector applications.

Compatibility
To avoid compatibility problems, please save your work in the oldest format version available in your application.

Quality of the JPEG file
For AI/EPS vector files, you must include a high quality JPEG file representing the vector illustration. This JPEG file must achieve the same levels of quality that are requested for photo uploads.

Do večera jsem se rozhoupal, ještě jednou zkontroloval všechny problémy, co mi fotobanka napsala a žádný z nich jsem nenašel. Rozhodl jsem se tedy ilustraci odeslat ještě jednou a do informací pro kontrolora jsem připsal svůj názor na každý argument, kvůli kterému mi prvně ilustraci neschválili. A světe div se, zafungovalo to. Druhý den byla ilustrace schválená.

Ilustrace byla na Fotolii pouze dvakrát stažena, ale i kdyby byla stažena pouze jednou, tak je to jednak také zisk, ale hlavně to krásně ukazuje příklad, že něco co vám kontroloři zamítnou, se může prodávat a tím, že nad tím pouze mávnete rukou, se můžete připravit o zisky.

 Zkrátka po každém neschválení ať už fotografie, nebo ilustrace by jste si pečlivě měly projít důvody, které kontrolor uvádí a posoudit, zda jsou oprávněné a případně poslat práci na fotobanku znovu s vlastním názorem.

You have no rights to post comments

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací