Grafika, kresba

TOPlist

Tak dnes si povíme, jak na vybarvování, jak vytvořit světlé a tmavé odstíny. Dám sem obrázek, na kterém jsou jednotlivé ukázky, pod obrázkem najdete popis a vysvětlení. Rady v tomto článku se Vám hodí, nejen na kreslený tuning, ale i na jinou kresbu...

Použitý materiál: pastelky a fixy Color Peps, tužka HB, vatová tyčinka, černý fix Centropen liner

1. Obrázek (pastelky - tmavé odstíny) - Na prvním obrázku můžete vidět, jak na tmavé odstíny u pastelek. Obrázek si jednoduše vystínujete tužkou, a následné přebarvíte pastelkou. Tímto způsobem získáte obrovské množství tmavých odstínů.

2. Obrázek (pastelky - světlé odstíny) - Tak tmavé odstíny už máme, tak tady máte světlé, které jistě všichni znáte. Dosáhnete jich tak, že někde na pastelku přitlačíte víc, někde méně. Někdy není na škodu vybarvenou plochu přejet bílou pastelkou, tím odstín ještě více zesvětlíte a zároveň vyhladíte, takže odstraníte zrnitost.

3. Obrázek (pastelky - rozmazání) - Často se stává, že pastelky nekreslí čistě a zanechávají zrnitost (bílá nevybarvená místa). Tento nedostatek se dá odstranit, buďto přejetím bíle pastelky, nebo rozmazáním. Na rozmazání můžete použít vatové tyčinky, které koupíte v každé drogerii, nebo speciální roztírátka, která jsou v takové tyčince. Je to slisovaný savý papír.

4., 5. Obrázek (fixy - tmavé odstíny) - U fixů je to trochu těžší. S fixama se většinou stínuje tak, že máte více odstínů fixů, ale každý nemá tolik peněz. Takže se dá použít stejná metoda jako u pastelek. Vystínujete tužkou a poté přetřete fixem, někdy to jde i naopak. U některých fixů jde to, že když jedno místo přetřete vícekrát, stopa fixu se ztmaví (ovšem mnohdy se rozedře a rozmočí papír). Některé hodné tmavé odstíny, není na škodu po krajích lehce přetřít slabým fixem.

6. Obrázek (fixy + pastelky - světlé odstíny) - Světlých odstínů u fixů lze dosáhnout kombinací a pastelkami. Jednoduše nakreslíte tmavší místa fixem a světlejší doděláte pastelkami. 

7. Obrázek (slabý černý fix - šrafování) - Stínovat je možné také šrafováním, tmavá místa vykřížkujete.... (jsou různé způsoby šrafování).

8. Obrázek (kombinace - některé nevhodné) - Ovšem tyto techniky se dají kombinovat, ale v žádném případě to moc nepřehánějte. Na příkladu obr.: 8. by nemuselo bát šrafování. Chce to aby jste si to vyzkoušeli co Vám sedne.

You have no rights to post comments

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací