Deník, ostatní

TOPlist

Tak maturitu mám úspěšně za sebou, tak se nějak pokusím sepsat, jak to vše probíhalo. Teď mě čekají 3 měsíce prázdnin, jestli se tomu tak dá říci. Mám totiž sepsáno spoustu věcí, co bych chtěl udělat. Týkají se webových stránek, které vlastním, nebo nějakým způsobem zpravuji, ale i dalších věcí...

 

 

 

Maturita

Maturita, ačkoli ne příliš těžká zkouška, stejně sebou přináší značnou dávku nervozity. Maturitní zkouška začínala již velice brzy a to praktickou částí. Což alespoň podle mě je ta nejlehčí část. Tato zkouška byla rozdělena na 2 dni (každý den 6 hodin). První den grafika, druhý den programování. První den si každý vylosoval zadání, které bylo mimochodem u všech podobné. Měli jsme vymyslet název, navrhnout logo, vytvořit vizitku a udělat plakát s použitím vlastních fotografií, které jsme si mohly z připravených věcí vytvořit. No zadání se lišily pouze firmou, já jsem třeba měl firmu s telekomunikační technikou. Druhý den pak bylo za úkol vytvořit této firmě webové stránky, samozřejmě pouze html. Jistě si dovedete představit jejich vzhled, zjistil jsem, že se toho během 6 hodin příliš pěkného udělat nedá... Z této zkoušky jsem nakonec dostal celkovou známku 2.

 

O několik dní později maturita pokračovala, teď mě čekaly písemné práce. První den matematika, kterou jsem si zvolil raději než angličtinu. To již byla trochu těžší část. Na to, aby jsem prošel jsem potřeboval minimálně 17 bodů což je 34% (hranice úspěšnosti byla 33%). Při předchozích testech v hodinách matematiky jsem sice vždy prošel, ale bylo to na hraně. Jistě si tedy dokážete představit, že jsem nebyl příliš klidný. Příklady nebyly příliš pěkné, hodně jsem toho musel přeskočit, když mi zbývaly dva poslední a celkem obsáhlé příklady, tak nám učitel oznámil, že do konce zbývá 5 minut, tak to jsem myslel, že mě klepne. Před chvílí říkal 45 minut a najednou zbývá už jen 5. Ten čas při zkoušce opravdu hodně letí. No co rychle jsem tam něco zaškrtal a odevzdal. Hned jak jsem přišel domů a byly uvolněny testy, tak jsem si do nich poznamenal výsledky, dokud jsem měl vše v živé paměti, ovšem vše jsem si také nepamatoval. Samozřejmě se na internetu začaly objevovat různé neoficiální výsledky, podle nich jsem následně snad 100x přepočítával svůj počet bodů. Ať jsem počítal, jak jsem chtěl, tak mi vycházelo, že k úspěchu mi schází 1 nebo 2 body, opravdu šílená představa. Ovšem zhruba u 3 příkladů jsem si nebyl zcela jistý jaký jsem tam napsal výsledek, takže nějaká naděje zde byla.

Druhý den jsem psal test z českého jazyka, poté asi hodinová pauza a slohová práce. Didaktický test z českého jazyka nebyl nijak složitý, při předchozích zkouškách tohoto testu v hodinách jsem dopadl vždy dobře, takže to bylo v klidu. U slohu jsem se trochu obával, co tam bude za témata, jelikož se mi již také stalo, že jsem si prostě nemohl vybrat a nic mě nenapadalo. Naštěstí byla témata v celku přívětivá. Celkem rychle jsem si vybral vypravování s nadpisem: "A přijde ten, který opět přinese řád do tohoto města...". Téma bylo ještě doplněno krátkým textem, který trochu uváděl do děje divokého západu a kovbojů. Ihned jsem začal psát, a ačkoli byl minimální limit slov 250, tak jsem napsal asi 600. Zkrátka jsem začal rozvádět takový delší příběh, který nebylo možné jen tak hned ukončit.

No a výsledky těchto částí zkoušek. Matematika mi vyšla celkem na hraně, ale malá rezerva tam ještě byla, měl jsem 42%. Didaktický test z českého jazyka dopadl podstatně lépe, zde jsem získal 69,57%. No a asi to nejlepší na konec, ze slohové práce jsem měl 27 bodů z 30.

 

Ještě jsem však měl před sebou poslední, nejspíš tu nejtěžší, zkoušku. Ústní maturitu z českého jazyka a technického a programového vybavení (TPV). Z českého jazyka jsem odevzdával seznam 20 knih, které jsem prý přečetl... No a z TPV jsme dostali 30 okruhů, které jsme se měli naučit. To se teprve člověk dozví, co všechno ho údajně ve škole naučili, no to řešit nebudu, někdo za učení považuje i jednohodinové pro-klikání prezentace. Na učení jsem měl 3 týdny, ale samozřejmě jsem to nepřeháněl. Začal jsem ručně přepisovat témata z TPV, které mi dal spolužák. Mělo to 2 výhody, nemusel jsem nic tisknout a navíc jsem se to trochu při psaní naučil. Bylo toho dost, jen tak tak jsem to stíhal přepsat. To samé jsem udělal i s 20 knihami. Z internetu jsem si začal vypisovat stručný obsah, něco o knize a autorovi. Poslední týden před maturitou jsem ještě dopsal poslední díla a jen tak letmo jsem si to přečetl. Tento týden před maturitou mi také zpestřil útok hackerů na několik mých webových stránek, ale o tom napíšu jindy. O víkendu před maturitou jsme měli již tradiční sraz vozů Škoda. Foto ze srazu naleznete zde: http://skoda-zeliv.cz/fotogalerie/nase-akce-a-srazy/category/55-16-sraz-skoda-zeliv-24-26-5-2013 No a po srazu to začalo, přišlo pondělí, v 8:00 slavnostní zahájení maturity. Z pětice, která měla maturitu v pondělí dopoledne jsem byl poslední. Začínal jsem češtinou, vylosoval jsem si Osudy dobrého vojáka Švejka od Jaroslava Haška. Začal jsem vyprávěním děje, který jsem si pamatoval především díky jednomu filmu. Poté jsem řekl něco o autorovi, textu, nějaká zvláštní slova, na dost věcí se mě také zeptali, aby vyplnili ten 15-ti minutový limit. No pocit jsem z toho měl celkem dobrý, jelikož jsem něco řekl.

Jako další následovala zkouška z TPV, zde jsem se naopak do noty příliš netrefil. Vylosoval jsem si téma tabulkové kalkulátory. Zde jsem zkrátka nevěděl co povídat. Něco jsem řekl v úvodu, jako co je to buňka, sloupec, řádek a k čemu se používají tyto programy, ovšem to zabralo maximálně pár minut. Poté jsem poněkud zmateně ukazoval kde se co nachází v programu a jak označit určitou oblast. Při tom jsem si připadal trochu trapně, jelikož takové jednoduché věci zvládá dítě základní školy na prvním stupni a já to jako mám ukazovat u maturity, no myslím, že to trochu něco vypovídá o škole. Při odchodu od maturity z TPV jsem neměl vůbec dobrý pocit, nevěděl jsem co říkat, dosti se mě ptali na zvláštní věci a já nevěděl jak nejlépe odpovědět.

Výsledky jsem se hned nedozvěděl, jel jsem si pro ně zhruba za 5 hodin do školy. Naštěstí to dobře dopadlo, z češtiny jsem získal 6 bodů z 9. No a v TPV jsem byl ohodnocen známkou 4. Sice je trochu škoda, že jsem si nevylosoval nějakou lepší otázku, mohl jsem tak mít lepší známku, ale jsem rád, že jsem uspěl.

 

Prázdniny

Teď mám 3 měsíce prázdnin. Mám sepsáno spoustu úkolů, které potřebuji udělat na různých webových stránkách. Mám dost plánů, no doufám, že to vše stihnu co nejdříve. Také mám spoustu témat, o kterých chci na stránky napsat článek, takže se máte na co těšit.

You have no rights to post comments

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Vice informací